Print


[javascript protected email address]
logo Veneziaviva

21 november 2005, tweede verjaardag van veneziaviva.be

Persmededeling

Michel PRAET, stichter van veneziaviva.be, eerste en enige Belgische vereniging ten dienste van de Serenissima, deelt mee dat veneziaviva.be op 21 november 2005, dag van het Venetiaanse Madonna della Salute feest, haar tweede verjaardag gevierd heeft.
Een honderdtal leden ging in op de uitnodiging voor het bezoek aan de tentoonstelling “Van Tsaar tot Keizer” in het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel, bezoek gevolgd door toespraken en cocktails.

Tijdens dit tweede verjaardagsfeest werd de aandacht gevestigd op vijf mededelingen :

 1. De uitbreiding van het Beschermcomité van de vereniging met de Burgemeester van Venetië, Massimo CACCIARI en de Ambassadeur van Italië bij het Koninkrijk België, Massimo MACCHIA. Deze laatste was aanwezig op het verjaardagsfeest en heeft eraan gehouden de voltallige Raad van Bestuur van veneziaviva.be te bedanken en hartelijk te feliciteren.
  Ter herinnering: de Ministers van Staat, Etienne DAVIGNON en Luc COENE en de semioloog Umberto ECO, waren reeds, en dit sinds de stichting van de vereniging, lid van het Beschermcomité ;

 2. De uitbreiding van de Raad van Bestuur van veneziaviva.be : Carine CLAEYS werd tot Voorzitter benoemd. Carine CLAEYS heeft de Belgische nationaliteit en is verantwoordelijk voor de veiligheidsaspecten van de radionavigatiesystemen via satelliet (type GALILEO) in het kader van het Secretariaat Generaal van de Raad van de Europese Unie. Voordien bekleedde zij de functie van Secretaris Generaal binnen de vereniging ;

 3. veneziaviva.be kan rekenen op de steun van twee nieuwe sponsors, te weten de groep UNIBIND en haar Voorzitter Guido PELEMAN (eveneens Voorzitter van de Vereniging Emile VERHAEREN) en de maatschappij R-NET en haar Beheerder Gerant Serge TIHON.
  Eerder al heeft de steun van de maatschappij MICROSOFT de restauratie van het GRIMANI brevier (in maart dit jaar gevierd in Venetië) mogelijk gemaakt. De steun van de maatschappij SCHINDLER zal het opnieuw maken van een verloren gegaan beeld en de restauratie van twee andere beelden in San Giorgio mogelijk maken (tegen de zomer 2006).
  Met deze twee projecten benadrukt veneziaviva.be de band tussen Venetië en België gezien het GRIMANI brevier geïllustreerd is met 110 verluchtingen van de hand van Vlaamse schilders uit de 15de eeuw en het koorgestoelte in de San Giorgio Maggiore kerk wordt toegeschreven aan de Vlaamse beeldhouwer Albert VAN DEN BRULLE (1595) ;

 4. De “Association of Private Committees for the safeguarding of Venice” heeft tijdens haar jaarlijkse vergadering van 13 oktober 2005 de kandidatuur van veneziaviva.be als lid aanvaard. Deze vereniging, onder het statuut van NGO sinds 1997, groepeert 28 (29 met veneziaviva.be) privé-comité’s van Italiaanse en andere nationaliteiten en financiert 60 tot 90 projecten per jaar onder de bescherming van de UNESCO ;

 5. Dank zij de steun van de groep UNIBIND en van de maatschappij R-NET zal veneziaviva.be kunnen bijdragen aan de restauratie van het Palazzo GRIMANI in Venetië. Volgens de planning moet dit palazzo in 2007 zijn deuren openen als museum, eerste en enige Renaissance (15de eeuw) museum in Venetië !

Contact voor de journalisten: Michel Praet +32 (0) 478 250 039 of Carine Claeys +32 (0) 478 488 866