Print


[javascript protected email address]
logo Veneziaviva

Van 7 tot 10 oktober 2005, deelname van veneziaviva.be aan Conservare 2005, Europees Forum voor het Patrimonium, Kortrijk

Persmededeling

Michel Praet, stichter van veneziaviva.be, eerste en enige Belgische vereniging ten dienste van de Serenissima en gesticht op 21 november 2003 (feestdag van de Salute te VenetiŽ), deelt mee dat veneziaviva.be, door haar deelname aan CONSERVARE 2005, de steun krijgt van twee nieuwe sponsors. Enerzijds is er de groep UNIBIND en haar Voorzitter Guido PELEMAN, eveneens Voorzitter van de vereniging Emile VERHAEREN, en anderzijds de maatschappij R-NET en haar Beheerder Serge TIHON.

Dankzij deze steun kan veneziavia.be nu stappen ondernemen om lid te worden van de ďAssociation of Private Committees for the safeguarding of VeniceĒ. Deze vereniging, onder het statuut van NGO sinds 1997, groepeert momenteel 28 privť-commissies van Italiaanse en andere nationaliteiten en financiert 60 tot 90 projecten per jaar onder de bescherming van de UNESCO.

Nog dankzij de steun van de hier bovenvermelde nieuwe sponsors zal veneziaviva.be kunnen bijdragen aan de restauratie van het Palazzo GRIMANI in VenetiŽ. Volgens de planning moet dit palazzo in 2007 zijn deuren openen als museum, eerste en enige Renaissance museum in VenetiŽ !

veneziaviva.be zal plaasteren beelden laten maken, kopieŽn van de beelden die zich vroeger in dit palazzo bevonden en die door de familie GRIMANI nagelaten waren aan de Biblioteca Marciana en andere Europese musea en bibliotheken. De beelden zullen in de nissen van de achthoekige zaal geplaatst worden, die zo zijn luister van weleer zal terugvinden.

veneziaviva.be wenst de aandacht te vestigen op het algemeen bekend gegeven dat Pieter Paul RUBENS in zijn woning in Antwerpen een gelijkaardige maar halfronde zaal naar het voorbeeld van deze in het palazzo GRIMANI liet ontwerpen om er antieke beeldhouwwerken te plaatsen. Deze halve achthoekige zaal kan vandaag in het ďRubenshuisĒ in Antwerpen bewonderd worden. De link tussen VenetiŽ en BelgiŽ, in dit geval Antwerpen, is dus bewezen.

veneziaviva.be is trots te kunnen deelnemen aan de restauratie van een palazzo dat in 2007 een museum wordt. Dit is meteen ook het derde restauratieproject van de jonge vereniging.

Het eerste project van de vereniging, gesteund door de firma MICROSOFT, betreft de restauratie van het GRIMANI brevier (restauratie die 'gevierd' werd tijdens een Venetiaans weekend van 10 tot 14 maart 2005), een brevier geÔllustreerd met 110 miniaturen van Vlaamse kunstenaars van het einde van de 15de eeuw (zoals VAN DER GOES, MEMLING, DAVID, ...).

Het tweede project, gesteund door de firma SCHINDLER en nog steeds aan de gang, is het opnieuw maken en de restauratie van drie beelden van het koorgestoelte in de kerk van het benedictijnenklooster San Giorgio Maggiore, beeldhouwwerken van de hand van de Vlaamse beeldhouwer Albert VAN DEN BRULLE (in 1595).

Tot het beschermcomitť van veneziaviva.be behoren de burgemeester van VenetiŽ, de ambassadeur van ItaliŽ bij het Koninkrijk BelgiŽ, de semioloog Umberto ECO, de directeur van de Marciana Bibliotheek in VenetiŽ, Burggraaf en Minister van Staat ETIENNE DAVIGNON, Minister van Staat en Vice-Gouverneur van de Nationale Bank van BelgiŽ Luc COENE en Markies OLIVIER DE TRAZEGNIES van Europa Nostra.