De restauratie van de beeldhouwwerken van het koorgestoelte


De restauratie bestaat uit studie van het beeld van de Heilige Andreas op basis van foto's en bestaande schetsen. Het nieuwe beeldhouwwerk is evenwel gemaakt in een houtsoort licht verschillend van de bestaande, om origineel van kopie te kunnen onderscheiden.
Het beeld van de Heilige Andreas is gesculpteerd door Jacob OBERHOLLENZER, docent houtsculptuur aan het Europees Centrum voor Restauratietechnieken van het Patrimonium, San Servolo.

De beelden van de Heilige Johannes en de Heilige Jacob de Meerdere, zijn broer, zijn gerestaureerd en terug in het koor geplaatst.
Het is ook de restauratieschool van San Servolo die de beelden teruggeplaatst heeft in het koor van de kerk.

Op die manier zijn de twaalf apostelen opnieuw voltallig en heeft het kapittel van het koor van San Giorgio zijn eenheid teruggevonden.

en de financiering door SCHINDLER

De restauratie van het koorgestoelte is het tweede project dat gefinancierd werd door veneziaviva.be dankzij de firma SCHINDLER en zijn Algemeen Directeur, de heer Kris Blijweert, met dank van veneziaviva.be voor de steun.

Het Europees Centrum voor Restauratietechnieken van het Patrimonium

Op het eiland San servolo bevindt zich al meer dan 25 jaar een restauratieschool. In 1978 werd de psychiatrische instelling die op het eiland gevestigd was, gesloten als gevolg van een hervorming van de psychiatrische zorgen in Italië. Vanaf 1980 werden de gebouwen van de instelling gebruikt door het "Europees Centrum voor de vorming van Restaurateurs van het Architecturale Patrimonium" (gesticht in 1977 door de stichting Pro Venetia Viva met als doel de organisatie van opleidingen voor Europese amabachtslui begaan met het behoud van Venetië). In 1995 werd het actieveld van zowel de instelling als het opleidingscentrum uitgebreid en is het centrum het "Europees Centrum voor Restauratietechnieken van het Patrimonium" geworden.
De opleiding bestaat voornamelijk uit lessen steenhouwen, mozaïektechnieken, houtsculptuur, marquetterie, vernistechnieken, vergulden, gesmeed ijzer, stucco- en marmertechnieken, plaaster, kleur- en dragertechnieken, fresco, muurschilderingen, hout- en marmerimitaties, technische tekenen, decoratief tekenen, zo ook gespecialiseerde documentatie.
Begin 2006 kreeg het Centrum te horen dat de gebouwen die het bezette, een andere bestemming zou krijgen en het dus een nieuw onderdak moest vinden, wat begin 2007 gebeurd is dankzij de Stichting Villa Fabris en de Assoartigiani van Thiene in Vicenza.
Op die manier heeft het Europees Centrum voor Restauratietechnieken van het Patrimonium de deuren opnieuw kunnen openen op 1 mei 2007 op de site van Villa Fabris te Thiene, op een twintigtal kilometer van Vicenza.
Voor meer informatie :
Centro Europeo per i Mestieri del Patrimonio
Villa Fabris
Via Trieste, 43
IT-36016 Thiene (VI)
Tel : +39 0445 369135 / E-mail: centrove(a)tin.it