21 november 2004, eerste verjaardag van veneziaviva.be

Persmededeling

Ter gelegenheid van haar eerste verjaardag, op de dag af, heeft de vereniging “veneziaviva.be, Belgische vereniging voor de bescherming van Venetië” op 21 november 2004 (dag van het aloude Venetiaanse Madonna della Salute feest) haar Peterschapscomité, haar leden en de pers uitgenodigd op een nocturne van de tentoonstelling “Türkiye : moeders, godinnen en sultanes” (in het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel). Na het bezoek werd door veneziaviva.be een cocktail aangeboden, cocktail waarop Michel PRAET (Kabinetschef van de Directeur generaal van het Europees ruimtevaart agentschap ESA en Vice-voorzitter van het Paleis voor Schone Kunsten) “veneziaviva.be, realisaties 2004 en projecten 2005” heeft toegelicht.

Michel PRAET : “De eerste en enige Belgische vereniging “voor Venetië”, biedt aan haar leden een aantal substantiële voordelen, zowel in musea, kunstwinkels, hotels, restaurants of andere Venetiaanse werkplaatsen”. Hij somde al deze voordelen op en gaf nadien het woord aan Carine CLAEYS (Hoofd administrateur op het Secretariaat generaal van de Raad van de Europese Unie) die meer uitleg gaf over de twee reeds opgestarte veneziaviva.be projecten :
  • Het project gefinancierd door MICROSOFT, eerste grote sponsor van de vereniging, betreffende de restauratie van het GRIMANI brevier, brevier van de 15de eeuw geïllustreerd met honderd en tien Vlaamse miniatuurwerken. Carine CLAEYS : “De restauratie is bijna klaar en op zaterdag 12 maart 2005 zal er in de Marciana Bibliotheek van Venetië een receptie worden aangeboden om het einde van deze prachtige restauratie te vieren. De Heer Patrick DE SMEDT, Voorzitter Europa/Midden-Oosten/Afrika van de maatschappij MICROSOFT, zal dit evenement met zijn aanwezigheid vereren”.
  • Het project gefinancierd door SCHINDLER, tweede en nieuwe sponsor van de vereniging, ten voordele van de restauratie van een kunstwerk in de kerk van het Benedictijner klooster van San Giorgio (op het San Giorgio Maggiore eiland). Carine CLAEYS bedankte zeer hartelijk de maatschappij SCHINDLER en heel in het bijzonder zijn Afgevaardigd bestuurder en Directeur-generaal Kris BLIJWEERT voor zijn belangrijke steun.

François ROELANTS du VIVIER, Voorzitter van veneziaviva.be (Federaal Senator en Voorzitter van de “Globe” vereniging) had het vervolgens over de mogelijke projecten en over toekomstige sponsors. Hij legde de nadruk op het feit dat de vereniging nog maar sinds één jaar bestaat en er al in geslaagd is twee grote referentiebedrijven in hun domein “onder de banier van veneziaviva.be te scharen”. “Dat is voor onze piepjonge vereniging fantastisch goed nieuws en dit zet ons aan om zonder respijt ons vrijwilligerswerk verder te zetten”, aldus François ROELANTS du VIVIER.

Tot besluit bedankte Michel PRAET nogmaals voor hun zeer actieve steun de Belgische leden van het Peterschapscomité, de Ministers van Staat Etienne DAVIGNON en Luc COENE.