9 mei 2008, derde project gerealiseerd door veneziaviva.be

Persmededeling

Partnerschap tussen de “SUEZ Groep” en de “Academia Belgica” door de tussenkomst van veneziaviva.be

De SUEZ Groep deelt mee dat zij de beslissing genomen heeft als eerste privé bedrijf in een partnerschap te stappen met de Academia Belgica gevestigd in Rome.

De SUEZ Groep heeft, in het kader van dit partnerschapsakkoord, met de actieve steun van de Belgische vereniging Veneziaviva.be, bijgedragen tot de restauratie van een doek van de Belgische kunstschilder Xavier MELLERY (Laken , 1845-1921), Rome-prijs 1870. Het betreft de kopie van één van de schilderijen uit de cyclus “De legende van de heilige Ursula” door de Venetiaan Vittore CARPACCIO. De Belgische Staat heeft dit doek in 1873 aangekocht en het werd door de Musea voor Schone Kunsten te Brussel in lange bruikleen gegeven aan de Academia Belgica.
Het vult het eigen patrimonium van de Academia aan dat voornamelijk bestaat uit een reeks wandtapijten gewijd aan de figuur van Scipio Africanus en een rijke bibliotheek. Deze bezit o.a. een aantal door Franz CUMONT aan de Academia geschonken rariora.
De viering zal in de Academia Belgica (bij de tuinen van de Villa Borghese in Rome) op 9 mei aanstaande plaatsvinden. 9 mei, “dag van Europa” en herdenking van de Schuman verklaring van 1957, is inderdaad een geschikte symbooldatum om de eerste realisatie te vieren van het “overheid – privé” partnerschap tussen België en Italië, en meer in het bijzonder tussen Brussel, Venetië en Rome.
Jan DE BOCK, Ambassadeur van België bij de Republiek van Italië en Frank DE CONINCK, Ambassadeur van België bij de Heilige Stoel, zullen deze plechtigheid bijwonen.

Voor informatie :
voor de SUEZ Groep : Yves Wanbecq +32 (0) 2 518 68 24
voor de Academia Belgica : Walter Geerts, +32 (0) 496 104 315
voor veneziaviva.be : Michel Praet, +32 (0) 478 250 039