12 maart 2005, voorstelling gerestaureerd Grimani brevier in de Marciana Bibliotheek van VenetiŽ

Persmededeling

De Belgische vereniging veneziaviva.be, eerste en enige Belgische vereniging voor de bescherming van VenetiŽ, heeft op zaterdag 12 maart 2005 in de Marciana Bibliotheek in VenetiŽ het volledig gerestaureerde Grimani brevier voorgesteld.

Zowel belangrijke Italiaanse als Belgische persoonlijkheden woonden deze feestelijkheid bij, zoals o.m. Marino ZORZI, Directeur van de Marciana Bibliotheek, en Luc COENE, Minister van Staat en Vice Gouverneur van de Nationale Bank van BelgiŽ.

Dit restauratieproject kwam tot een goed einde dankzij het mecenaat van MICROSOFT en van haar Voorzitter Europa/Midden Oosten/Afrika, de Belg Patrick DE SMEDT.

Het brevier van het eind van de 15de eeuw, geÔllustreerd met honderd en tien Vlaamse miniaturen, is een buitengewoon manuscript gezien ťn het aantal ťn de kwaliteit van haar miniaturen. Enkele afbeeldingen weerspiegelen de stijl van de Vlaamse kunstenaars Hugo VAN DER GOES, Hans MEMLING en Gerard DAVID, en van de kunstenaars Quentin METSYS, Joos VAN CLEVE en Jan GOSSAERT van de school van Brugge en Gent.

Michel PRAET, stichter en Vice Voorzitter van veneziaviva.be, heeft, na zijn toespraak waarin hij naar de wijsheid, de kracht en de schoonheid van VenetiŽ verwees, vermeld dat er vandaag de dag onderhandelingen aan de gang zijn om het brevier, dat nog nooit VenetiŽ verlaten heeft, in het Paleis van Schone Kunsten van Brussel (PSK) tentoon te stellen. Michel PRAET is Vice Voorzitter van het PSK (ook "Bozar" genoemd) en Minister van Staat Etienne DAVIGNON en Paul DUJARDIN, respectievelijk Voorzitter en Directeur Generaal van het PSK, zijn peter en lid van de Raad van bestuur van veneziaviva.be.

Michel PRAET heeft ook het tweede project van veneziaviva.be voorgesteld, project dat tot doel heeft de vroegere luister aan het koor van de kerk van de benedictijnse abdij San Giorgio terug te geven, door o.a. de beeldhouwwerken van de Vlaamse kunstenaar van de 16de eeuw Albert VAN DEN BRULLE te restaureren of te kopiŽren (gezien de beschadiging ervan of zelfs het feit dat enkele werden gestolen). Dit laatste project geniet de steun van het bedrijf SCHINDLER en van haar Directeur Generaal, de Belg Chris BLIJWEERT.

Michel PRAET heeft tijdens de receptie ook gealludeerd op de nieuwe projecten van veneziaviva.be, nieuwe projecten die nog niet zijn opgestart maar die hoogstwaarschijnlijk als thema de band zullen hebben die er bestaat tussen BelgiŽ enerzijds en het Venetiaans monetair stelsel, de bank van Staat en de commerciŽle banken anderzijds.